Med tilladelse fra Klubben for Den Hellige Birma, har jeg sakset dette fra www.birma.dk

Historie

Om den Hellige Birmas pludselige opdukken i Europa i begyndelsen af dette århundrede går der mange eksotiske rygter, legenden herom står for sig i afsnittet "Legenden". Det står imidlertid fast, at Birmaen blev anerkendt i Frankrig i 1925, og et fint avlsarbejde blev gjort i Frankrig og Tyskland. Desværre satte 2. verdenskrig næsten en stopper for avlen, og der vides kun om overlevelse af 2 Hellige Birmaer, Orloff og Xenia de Kaaba. Hertil ledes alle Birmaers stamtavler tilbage! Ved forsigtig indblanding af andre racer lykkedes det igen at få avlen på fode, og i 1955 blev den Hellige Birma igen anerkendt som selvstændig race. Som type har Birmaen ændret sig bemærkelsesværdigt lidt - få andre racer er det gået lige sådan. Det menes, at den første Hellige Birma kom til Danmark i 1968 indledningsvis fra England og efterfølgende fra Sverige og Holland.

Udseende

Den Hellige Birma er en halvlanghåret, også kaldet semilanghåret, masket kat. Den er af medium kropsbygning og størrelse med et dejligt rundet hoved, der ikke på nogen måde må ligne et perserhoved. Profilen er ligeledes afrundet og hagen gerne kraftig. Ørerne må ikke være for store eller højt placerede. Øjenfarven skal være klar dyb blå og formen afrundet til let oval. Pelsens farve er ret speciel. Der ønskes så stærk en kontrast som mulig mellem maske- og kropsfarve. Kropsfarven svinger, alt efter maskefarven, mellem mælkehvid og beige meget gerne med et let gyldent skær. Få af de andre maskede katte har så gode kontraster, som det er sædvane hos Birmaen. De maskede partier findes på ansigt, ører, ben, hale og kønsdele. Se endvidere afsnittet "Maskefarver" nedenfor.

Poterne

Disse er den Hellige Birmas "varemærke". De skal være helt hvide uden farvede pletter; på forpoterne gå lige rundt med selve poten, og på bagpoterne går de på bagsiden op i en kile mod hælen. Se også afsnittet "Standarden, incl. farveskema med EMS-koder", der indeholder en tegning af de hvide handsker og kiler.

Maskefarver

Indtil den 1.1.1990 var kun fire maskefarver anerkendt af FIFé, nemlig brun, blå, chokolade og lilla. På FIFés generalforsamling i juni 1989 blev Birmaen imidlertid også godkendt i følgende maskefarver (gældende pr. 1.1.1990):

 

  • rød
  • creme
  • bruntortie
  • blåtortie
  • chokoladetortie
  • lillatortie

Læg mærke til, at tabbyvarianterne endnu ikke blev godkendt. På en udstilling i Hannover i Tyskland den 21.-22. oktober 1989 blev de tabbymaskede Birmaer imidlertid indstillet til godkendelse. 21 katte var udstillet i farverne bruntabby, blåtabby, tortietabby, og endvidere et par enkelte med sølv. FIFés dommerkommission gik alle de tabbymaskede Birmaer igennem om søndagen, og alle var begejstrede og positivt indstillet overfor, at de tabbymaskede Birmaer skulle godkendes på FIFés næste generalforsamling i maj 1990. Den 26. maj 1990 blev denne generalforsamling afholdt i Borås i Sverige, og tabbyvarianten blev godkendt med øjeblikkelig certifikat-status, d.v.s. fra og med den 26. maj 1990. Se endvidere de separate afsnit "Standarden, incl. farveskema med EMS-koder", hvor alle 20 godkendte maskefarver er beskrevet samt "Maskefarver" med farvefotos af de fleste maskefarver og udviklingen fra killing til voksen.

Temperament/Væsen

Birmakatten er ukompliceret og besidder en stor tilpasningsevne. Dog bør Birmakatten ikke være alene hos mennesker, der er hjemmefra det meste af dagen. Man bør i sådanne tilfælde anskaffe endnu en kat (evt. en huskat, hvis pengepungen ikke tillader køb af f.eks. to søskende på en gang). Har man ikke mulighed for at have to katte, kan også en hund, en kanin, et marsvin eller andet husdyr gøre det. Det vigtigste er, at den har selskab af et eller andet væsen. Birmakatten går fint sammen med børn, da den er meget glad, legesyg, bevægelig og under ingen omstændigheder "ondsindet". Den passer også godt ind i et hvirvlende familiemønster, da den ikke behøver så megen ro som den mere flegmatiske perserkat. Birmaen er meget selskabsglad - en udpræget "familiekat" - og knytter sig mere til sine mennesker end til boligen. Den er derfor også nem at tage med på rejse. Ud over sin stærke sans for familiesamhørighed har Birmaen et stærkt udviklet moderinstinkt. Birmaen er udpræget nysgerrig og følger med i alt, hvad der sker, og den lægger en fantastisk sindighed for dagen for at få lov til at "være med"! Det er en udpræget social race, og man ser sjældent, at katte gensidigt vasker hinanden så meget, som det er tilfældet med Birmaen. Birmakatte er livlige og charmerende, intelligente og fornuftige.

Pelspleje

Med tanke på Birmaens ofte fyldige, halvlange pels må man sige, at pelsplejen er yderst overkommelig. Det er sjældent, at Hellige Birmaer har pels, der filtrer, og børstning en gang om ugen rækker ofte. Dog må man hjælpe katten lidt oftere i fældningsperioderne.

 

Standard for den Hellige Birma

Generelt

Størrelse Medium i størrelse

Hoved

Form Kraftige knogler

 

Pande Let rundet

 

Kinder Kraftige, let rundede

 

Næse Medium lang uden stop, men med let fordybning

 

Hage Stærk

Ører

Form Ret små med rundede spidser

 

Placering Let fremadpegende, ikke for lige på issen, med god bredde imellem

Øjne

Form Ikke helt runde, let ovale

 

Farve Dyb blå

Krop

Bygning Lettere aflang krop.
Hanner skal være mere massive end hunner.

Ben

  Korte og stærke
  Poter Rundede
  Handsker Det karakteristiske træk ved Birmaen er de hvide fødder, kaldet "handsker", både på for- og bagben.
Disse handsker skal være helt hvide. De bør ende ved tæerne eller ved håndroden, hvilken de ikke må strække sig op over.
Lidt længere hvide handsker tolereres på bagbenene.
På bagsiden af bagbenene ender handsken i en spids. De ideelle "kiler" ender i et omvendt "V" og strækker sig 1/2 til 2/3 op mod hælen.
Lavere eller højere kiler accepteres, men de må ikke gå højere end hælen.
Det er vigtigt, at handskerne er lige høje og udviser en symmetri af hvidt, enten på de to forpoter eller de to bagpoter, eller endnu bedre på alle fire poter.

Hale

  Medium lang, formet som en fjer

Pels

Struktur Lang til halvlang.
Afhængig af de forskellige dele af kroppen: Kort i ansigtet, voksende længere på kinderne ud til fuld krave, lang på ryggen og flankerne.
Silkeagtig kvalitet.
Lidt underuld.
 

 

Farve Alle de karakteristika, vi kender fra maskede katte, men alle 4 poter er hvide (handsker).
Masken skal være jævn og med god kontrast til kropsfarven.
Kropsfarve og farve på maven er meget svag æggeskalsfarve; ryggen er gylden beige i alle varianter.
Kun hos voksne katte er maske- og kropsfarve fuldt udviklet.

Bemærk

  Birmaen udviser helt specielle kendetegn for sin race.

Fejl

Pels Rent hvide eller farvede pletter på brystet eller maven.

Fejl der udelukker certifikat

Næse Ufuldstændig farvning af næsespejlet (pigmentering).

 

Ben
  • Hvidt der løber op ad siderne eller bagsiden af handskerne på for- eller bagben (kendt som løbere).
  • Manglende "kiler" på bagbenene.
  Pels
  • Hvide pletter i farvede områder eller det modsatte.
  • En hvid plet på kønsdelene.

Pointskala

Total

  100 points

Hoved

Generel form, kinder, næse, kæber og tænder, pande, hage.
Placering og form af ører.
Form og farve på øjne.
20 points

Krop

Form, størrelse, bygning.
Ben og poternes form.
20 points

Hale

Længde og form. 10 points

Pels

Kropsfarve og maske. 15 points

 

Kvalitet og struktur, længde. 10 points

Handsker

På forpoter. 5 points

 

På bagpoter. 5 points

 

Kiler. 5 points

 

Ensartethed og symmetri af handsker og kiler. 5 points

Kondition

  5 points

Birmaens farvevarianter

Krop

  Lys æggeskal (gælder ifølge FIFés standard alle farvevarianter).

Ryg

  Gylden/beige (gælder ifølge FIFés standard alle farvevarianter).

Maske (points)

Fuldmaskede Masken har den i skemaet angivne farve.

 

Tortie- (skildpadde-) maskede Farven er plettet og/eller mikset med rød/creme; de tortie- (skildpadde-) farvede pletter er tydelige og klare.
Store og små pletter er tilladt.
En blis (flamme) - i rød/creme - i ansigtet er ønskværdig.

 

Tabbymaskede Masken skal have klart afgrænsede striber, specielt rundt om øjnene og næsen. Tydelige striber på kinderne og markerede knurhårspuder. Ørerne er ustribede, men har "tommelfingermærker".
Benene har striber af forskellig længde; bagsiden af bagpoterne er fuldfarvede (på nær de hvide "kiler").
Halen er jævnt stribet og slutter med en fuldfarvet spids.

 

Tortie- (skildpadde-) tabbymaskede Svarende til tabbymaskede, men med pletter i de respektive tortiefarver. Tortiepletterne dækker delvist tabbymarkeringerne. Placeringen af farvepletter er den samme som for tortiemaskede.
Ørerne er plettede.
Halen er jævnt stribet, pletter er tilladt.
Disse katte ligner tabbymaskede mere, end de ligner tortiemaskede.

Aftegninger, generelt

Fuldmaskede God kontrast mellem farven på kroppen og aftegningerne (maskepartierne). Farven på aftegningerne skal være så ensartet som muligt. Maskepartier: Ansigt, ører, ben, hale og kønsdele.

 

Farvebetegnelse

EMS-kode

Maske(point)-farve

Næsespejl

Trædepuder

Brun SBI n Mørk brun Mørk brun Rosa, mørk brun eller en blanding af begge
Blå SBI a Blågrå Blågrå Rosa, blågrå eller en blanding af begge
Chokolade SBI b Flødechokolade Flødechokolade Rosa, kanel/chokolade eller en blanding af begge
Lilla SBI c Lilla (gletchergrå med let rosa skær) Lavendel-rosa Rosa, lavendel/rosa, eller en blanding af begge
Rød SBI d Varm orange Rosa Rosa
Creme SBI e Pastelcreme Rosa Rosa
Bruntortie SBI f Mørk brune og røde tortiepletter Rosa og/eller mørk brun Rosa og/eller mørk brun
Blåtortie SBI g Blågrå og creme tortiepletter Rosa og/eller blågrå Rosa og/eller blågrå
Chokoladetortie SBI h Flødechokolade og orange/creme tortiepletter Rosa og/eller flødechokolade Rosa og/eller flødechokolade
Lillatortie SBI j Lilla og lys creme tortiepletter Rosa og/eller

lavendel

Rosa og/eller lavendel
Bruntabby SBI n 21 Som brunmasket, men med tydeligt afgrænsede striber Brun eller teglstensrød/rosa Rosa, mørk brun eller en blanding af begge
Blåtabby SBI a 21 Som blåmasket, men med tydeligt afgrænsede striber Blågrå eller teglstensrød/rosa Rosa, blågrå eller en blanding af begge
Chokoladetabby SBI b 21 Som chokolademasket, men med tydeligt afgrænsede striber Flødechokolade eller teglstensrød/rosa Rosa, kanel/chokolade eller en blanding af begge
Lillatabby SBI c 21 Som lillamasket, men med tydeligt afgrænsede striber Lavendel-rosa eller teglstensrød/rosa Rosa, lavendel/rosa, eller en blanding af begge
Rødtabby SBI d 21 Som rødmasket, men med tydeligt afgrænsede striber Rosa eller teglstensrød/rosa Rosa
Cremetabby SBI e 21 Som crememasket, men med tydeligt afgrænsede striber Rosa eller teglstensrød/rosa Rosa
Bruntortietabby SBI f 21 Som bruntabby, men med pletter som nævnt under bruntortie Plettet i farver som nævnt under bruntabby/-tortie Plettede i farver som nævnt under bruntabby/-tortie
Blåtortietabby SBI g 21 Som blåtabby, men med pletter som nævnt under blåtortie Plettet i farver som nævnt under blåtabby/-tortie Plettede i farver som nævnt under blåtabby/-tortie
Chokoladetortietabby SBI h 21 Som chokoladetabby, men med pletter som under chokoladetortie Plettet i farver som under chokoladetabby/-

tortie

Plettede i farver som nævnt under chokoladetabby/-tortie
Lillatortietabby SBI j 21 Som lillatabby, men med pletter som nævnt under lillatortie Plettet i farver som under lillatabby/-tortie Plettede i farver som nævnt under lillatabby/-tortie

Tegning af Birmaens handsker og kiler


 

Farveskema, som viser hvilke farver killingerne efter en bestemt kombination kan have. "masket" er udeladt i skemaet, således at f.eks. brunmasket benævnes brun:

HUN
HAN
KILLINGER
Brun Brun Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Brun Chokolade Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Brun Blå Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Brun Lilla Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Brun Rød Hanner: brun, evt. blå, chokolade, lilla
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Brun Creme Hanner: brun, evt. blå, chokolade, lilla
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Chokolade Brun Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Chokolade Chokolade Chokolade, evt. lilla
Chokolade Blå Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Chokolade Lilla Chokolade, evt. lilla
Chokolade Rød Hanner: brun, evt. blå, chokolade, lilla
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Chokolade Creme Hanner: brun, evt. blå, chokolade, lilla
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Blå Brun Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Blå Chokolade Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Blå Blå Blå, evt. lilla
Blå Lilla Blå, evt. lilla
Blå Rød Hanner: brun, evt. blå, chokolade, lilla
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Blå Creme Hanner: blå, evt. lilla
Hunner: blåtortie, evt. lillatortie
Lilla Brun Brun, evt. blå, chokolade, lilla
Lilla Chokolade chokolade, evt. lilla
Lilla Blå Blå, evt. lilla
Lilla Lilla Lilla
Lilla Rød Hanner: brun, evt. blå, chokolade, lilla
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Lilla Creme Hanner: blå, evt. lilla
Hunner: blåtortie, evt. lillatortie
Rød Brun Hanner: rød, evt. creme
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Rød Chokolade Hanner: rød, evt. creme
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Rød Blå Hanner: rød, evt. creme
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Rød Lilla Hanner: rød, evt. creme
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Rød Rød Rød, evt. creme
Rød Creme Rød, evt. creme
Creme Brun Hanner: rød, evt. creme
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Creme Chokolade Hanner: rød, evt. creme
Hunner: bruntortie, evt. blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Creme Blå Hanner: creme
Hunner: blåtortie, evt. lillatortie
Creme Lilla Hanner: creme
Hunner: blåtortie, evt. lillatortie
Creme Rød Rød, evt. creme
Creme Creme Creme
Bruntortie Brun Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Bruntortie Chokolade Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Bruntortie Blå Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Bruntortie Lilla Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Bruntortie Rød Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: rød, bruntortie, evt. creme, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Bruntortie Creme Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: rød, bruntortie, evt. creme, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Chokoladetortie Brun Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Chokoladetortie Chokolade Hanner: chokolade, rød, evt. creme, lilla
Hunner: chokolade, chokoladetortie, evt. lilla, lillatortie
Chokoladetortie Blå Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Chokoladetortie Lilla Hanner: chokolade, rød, evt. creme, lilla
Hunner: chokolade, chokoladetortie, evt. lilla, lillatortie
Chokoladetortie Rød Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: rød, bruntortie, evt. creme, chokoladetortie, blåtortie, lillatortie
Chokoladetortie Creme Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: rød, bruntortie, evt. creme, chokoladetortie, blåtortie, lillatortie
Blåtortie Brun Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Blåtortie Chokolade Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: brun, bruntortie, evt. blå, chokolade, lilla, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Blåtortie Blå Hanner: creme, blå, evt. lilla
Hunner: blå, blåtortie, evt. lilla, lillatortie
Blåtortie Lilla Hanner: creme, blå, evt. lilla
Hunner: blå, blåtortie, evt. lilla, lillatortie
Blåtortie Rød Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: rød, bruntortie, evt. creme, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Blåtortie Creme Hanner: creme, blå, evt. lilla
Hunner: blå, blåtortie, evt. lilla, lillatortie
Lillatortie Brun Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: rød, bruntortie, evt. creme, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Lillatortie Chokolade Hanner: chokolade, rød, creme, evt. lilla
Hunner: chokolade, chokoladetortie, evt. lilla, lillatortie
Lillatortie Blå Hanner: blå, creme, evt. lilla
Hunner: blå, blåtortie, evt. lilla, lillatortie
Lillatortie Lilla Hanner: lilla, creme
Hunner: lilla, lillatortie
Lillatortie Rød Hanner: rød, brun, evt. blå, creme, chokolade, lilla
Hunner: rød, bruntortie, evt. creme, blåtortie, chokoladetortie, lillatortie
Lillatortie Creme Hanner: creme, blå, evt. lilla
Hunner: blåtortie, creme, evt. lillatortie